Toiminnot

Dialogista ja rauhasta (opetuspuhe)

Ortodoksi.netista

Konstantinopoli 6.7.2025
(kuva © Kuka ON)

Ekumeeninen patriarkka Bartholomeos dialogista ja rauhasta


Konstantinopolin Ekumeeninen patriarkka Bartholomeos oli puhui sunnuntaina 6. heinäkuuta 2025 toimitetussa Jumalallisessa liturgiassa mm. dialogista ja rauhasta. Patriarkaatin omien piispojen lisäksi mukana oli myös Marseillen arkkipiispa ja Ranskan roomalaiskatolisten piispojen konferenssin puheenjohtaja kardinaali Jean-Marc Aveline yhdessä papiston ja maallikoiden pyhiinvaeltajaryhmän kanssa, jotka osallistuvat "Odysseia MED25" -rauhanaloitteeseen. Lisäksi paikalla oli suuri pyhiinvaeltajaryhmä Nikosiasta, Kyprokselta, pappi Dimitrios Makrisin johdolla, sekä Ukrainan pääkonsuli Istanbulissa, Roman Nedilskyi, yhdessä ukrainalaisten naisten ryhmän kanssa, jotka ovat sotavankeina olevien kansalaisten vaimoja tai sukulaisia, sekä muita ortodokseja Istanbulista ja ulkomailta.

Dialogi evankeliumin velvoitteena


Jumalallisen liturgian jälkeen patriarkka puhui seurakunnalle, erityisesti paikalle tulleille pyhiinvaeltajille. Hän korosti muun muassa dialogin merkitystä keinona ratkaista erimielisyyksiä ja edistää rauhaa maailmassa.

"Dialogi ei ole valinnainen vaihtoehto; se on evankeliumin velvoite. Kyse ei ole teologeille tarkoitetusta ylellisyydestä, vaan kristillisestä velvollisuudesta, joka on kaiverrettu meidän kastettujen ihmisten kutsumuksen sydämeen. Sillä kuinka voimme väittää rakastavamme Jumalaa, jota emme näe, jos emme rakasta veljiämme ja sisariamme, jotka näemme? (vrt. 1.Joh.4:20)"

Ortodoksisen ja roomalaiskatolisen kirkon välinen dialogi


Patriarkka viittasi seuraavaksi ortodoksisen ja roomalaiskatolisen kirkon väliseen käynnissä olevaan dialogiin.

"Tässä hengessä olemme useiden vuosikymmenten ajan sitoutuneet aitoon ja rohkeaan ekumeeniseen dialogiin, erityisesti sisarkirkkomme Rooman kanssa. Teemme tämän emme strategian tai heikkouden vuoksi, vaan uskosta Kristuksen omaan tahtoon, joka rukoili 'että he kaikki olisivat yhtä' (Joh.17:21). Teemme tämän syvästä vakaumuksesta, että se, mikä meitä yhdistää, on paljon suurempaa kuin se, mikä meitä erottaa. Teemme tämän myös siksi, että kristinuskon tulevaisuus ja todistus tässä pirstoutuneessa maailmassa riippuvat kyvystämme kulkea yhdessä, todistaa yhdessä ja palvella yhdessä."

"Kiitämme Jumalaa tässä dialogissa saavutetusta edistyksestä. Patriarkka Athenagoraksen ja paavi Paavali VI:n historiallisen tapaamisen jälkeen Jerusalemissa vuonna 1964 on kuljettu pitkä matka. Olemme henkilökohtaisesti saaneet suuren ilon tavata useaan otteeseen Rooman eri piispoja, paavi Johannes Paavali II:sta paavi Leo XIV:ään, mukaan lukien paavit Benedictus XVI ja Franciscus. Yhdessä olemme rukoilleet ja puhuneet maailmalle rauhasta, luomakunnan kunnioittamisesta ja köyhimpien ihmisarvosta. Yhdessä olemme muistuttaneet, että kristillinen usko ei voi olla ideologia tai suljettu identiteetti, vaan elämän, totuuden ja rakkauden tie."

Rohkeutta dialogiin nuorille


Patriarkka kehotti erityisesti rauhanaloitteeseen osallistuneita nuoria olemaan rohkeita eivätkä pelkäämään dialogia.

"Älkää pelätkö lähimmäistänne, vaikka hän rukoilisi eri tavalla, vaikka hän ymmärtäisi Jumalan eri tavalla. Sillä jokaisessa ihmisessä asuu jumalallinen kipinä, salaperäinen läsnäolo Hänestä, joka loi meidät kuvakseen ja kaltaisekseen. Dialogi alkaa katseesta, eleestä, hyvästä sanasta, jossa Kristus, Jumalan Sana, tulee siteeksi, joka yhdistää kaiken. Dialogi alkaa, kun hyväksymme kokea toiseuden."

"Tässä jännittyneessä maailmassamme, jota leimaavat niin monet konfliktit – Ukrainassa, Pyhässä Maassa, Lähi-idässä ja Afrikassa – teidän todistuksenne nuorina kristittyinä on vieläkin arvokkaampaa. Jotkut teistä tulee Välimeren rannoilta, valon mutta myös kyynelten mereltä. Olette purjehtineet siellä, missä niin monet miehet ja naiset ovat kadonneet paremman tulevaisuuden toivossa. Kulkiessanne niin monien satamien laitureilla olette kuulleet tuskan huutoja, mutta myös solidaarisuuden lauluja. Täällä, tässä ihmiskuntamme sisäisessä meressä, kirjoitetaan tänään uusi luku kansojen, uskontojen ja sukupolvien välisessä dialogissa. Vuonna 2016 olimme jo julistaneet paavi Franciscuksen ja autuaan Ateenan arkkipiispan Hieronymoksen kanssa yhteisellä vierailullamme Lesboksen saarella: 'Vastaavien Kirkkojemme johtajina olemme yksimielisiä rauhan halussamme ja huolessamme edistää konfliktien ratkaisua dialogin ja sovinnon kautta.'"

Ekumeenisen patriarkaatin kutsumus


Konstantinopolin Ekumeeninen patriarkaatti, uskollisena palveluksen ja todistuksen tehtävälleen, pyrkii saamaan profeetallisen äänen kuulumaan. Tuemme rukouksissamme ja teoissamme rauhaa, oikeudenmukaisuutta ja luomakunnan varjelua. Uskomme syvästi, että todellinen ekologia on erottamattomasti sidoksissa sydämen kääntymykseen. Maassa ei voi olla rauhaa ilman kunnioitusta maata kohtaan. Suhteemme Rooman Kirkon kanssa on myös ilon lähde: erityisesti paavi Franciscuksen Laudato Si' -kiertokirjeen jälkeen kuljemme yhdessä varjellaksemme yhteistä kotia, jonka Jumala on meille uskonut.

Tämän jälkeen Ekumeeninen patriarkka toivotti lämpimästi tervetulleeksi ryhmät Kyprokselta ja Ukrainasta, ilmaisten jälleen tukensa sodasta kovasti kärsineelle Ukrainan kansalle ja toivoen, että rauha vallitsisi mahdollisimman pian heidän kotimaassaan ja koko maailmassa.


(Lähde: EP / https://ec-patr.org/%ce%bf%ce%b9%ce%ba%ce%bf%cf%85%ce%bc%ce%b5%ce%bd%ce%b9%ce%ba%cf%8c%cf%82-%cf%80%ce%b1%cf%84%cf%81%ce%b9%ce%ac%cf%81%cf%87%ce%b7%cf%82-%ce%bc%ce%b7%ce%bd-%cf%86%ce%bf%ce%b2%ce%ac%cf%83%cf%84/ )
(Kuva: Mevlan Suleyman)